NJE Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar

Kövess minket!

Gyengénlátó Változat

A kar története

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

A Neumann János Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar (2016. június 30-ig Kecskeméti Főiskola Kertészeti Főiskolai Kar)  jogelődje az 1872-ben alapított Gazdasági Népiskola volt, amely 1895-ig működött. A gazdasági oktatást 1895 és 1928 között a Földműves Iskola folytatta. Ez az intézmény 1929 és 1936 között Mezőgazdasági Szakiskola néven működött a mai Parasztfőiskola nevű városrész területén. A magyarországi filoxérajárvány következtében nagy homokterületeken telepítettek szőlőt. Ez elősegítette 1900-ban a város melletti Miklóstelepen a Vincellérképezde létrehozását, amely 1921-ben Szőlészeti és Borászati Szakiskolává alakult. A szakiskola 1959-ben szűnt meg.

A Parasztfőiskolán 1936-ban megalapították a Felső Mezőgazdasági Szakiskolát, mely ezt követően a városban különböző nevek alatt és helyeken folytatta tevékenységét. Megnevezése 1938-tól Mezőgazdasági Középiskola, 1949-től Mezőgazdasági Gimnázium, 1950-től Mezőgazdasági Technikum. 

A Mezőgazdasági Technikum átkerült Kiskunfélegyházára, míg a Kertészeti Technikum a Ceglédi út 2. szám alá költözött. A Felsőfokú Technikum 1960-ban nyitotta meg kapuit az érettségire épülő, 2 éves tanulmányi idejű kertészeti felsőfokú intézményként. 1967-től Felsőfokú Mezőgazdasági Technikum Kertészeti Szakként működik tovább három ágazattal (gyümölcstermesztés, szőlőtermesztés és borászat, zöldségtermesztés).

A Kertészeti Egyetem Kertészeti Főiskolai Karának létrehozásáról - a Kecskeméti Felsőfokú Mezőgazdasági Technikum átszervezésével - a Kormány 1970-ben határozott. Így az intézmény 1971 óta a Kertészeti Egyetem, illetve annak átnevezése óta (1986) a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Kertészeti Főiskolai Karaként működött. 
Karunk a Magyar Országgyűlés döntése alapján 2000. január 1-től 2016. június 30-ig a Kecskeméti Főiskola Kertészeti Főiskolai Karaként végezte munkáját. 2016. július 1-től a Neumann János Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar nevet viseli.

2020. nyarán a Kar központi telephelye átkerült az Izsáki út 10. szám alá.

2021. februárjától a Hirös Lovarda használati jogát a Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar Tangazdasága kapta meg, mely lehetővé teszi, hogy Kecskemét váljon a lovasoktatás, a lovas hagyományok továbbadásának központjává.

A karról

Partnereink

Délalföldi Kertészek Szövetkezete

Déli Orom Kft.

FRUX MEZŐGAZDASÁGI TERMELŐ, KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT.

GLADIOLUS-FRUCHT KFT.

Sauska-Tokaj Kft.

ÁRPÁD-AGRÁR ZRT.

BÁCS-ZÖLDÉRT ZRT.

Bio-Fungi Termelő és Kereskedelmi Kft.

CSANÁDI SZŐLŐBIRTOK

UNIVER Product Zrt.

ZKI Zrt.

PILZE - NAGY KFT.

HUNAPFEL MEZŐGAZDASÁGI KFT

Biocont Magyarország Kft.

Pullulo Faiskolai Kft.