NJE Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar

Kövess minket!

Gyengénlátó Változat

A VALÓDI LÉZERKARDTÓL A HIPNÓZISIG – MÉG TÖBB PROGRAM A KECSKEMÉTI FŐISKOLÁN A KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Kutatók Éjszakája 2012Az eddigi sikeres programok mellett idén is szép számmal lesznek újdonságok a Kecskeméti Főiskolán a Kutatók Éjszakáján. A főiskola mindhárom kara, a Tudósház és a kertészeti épületében működő gyakorló iskola is várja szeptember 28-án, pénteken az alvás helyett a tudomány érdekességeit választó látogatókat 0-tól 99 éves korig.
 

A természet szabad szemmel nem látható alkotóelemei figyelhetők meg a Kertészeti Főiskolai Kar talaj- és növényvizsgáló laboratóriumában, az üvegházban tanácsokat kaphatnak a látogatók a szobanövények ápolásához, megismerhetik a talajnélküli termesztési módszert és az is kiderül egy számítógépes program segítségével, hogy fáznak-e a növények. Először mutatkozik be az aulában a kar feldolgozóüzeme, amely a termékekből kóstolót és kedvezményes vásárt is tart. A látogatók bepillantást kaphatnak a gyümölcstermesztési technológiákba és a természetfotózás titkaiba. A bor kultúrtörténetéről és a borászati technológiákról szóló előadásokat a Birkás Bor- és Pálinkaház jóvoltából borkóstolóval kötik össze. (A programra előzetes regisztráció szükséges.)

A Kertészeti Főiskolai Kar épületében a Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskola is programokkal készül a Kutatók Éjszakájára. A népszerű LEGO robotok mellett mikroszkópos megfigyeléssel, kézműves foglalkozással, óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló természettudományos varázslatokkal várják az aulában a kis kutatókat. A kicsit nagyobbak azt is megtudhatják, mi köze van a Higgs-bozonnak egy csésze kávéhoz.

A GAMF Kar szinte valamennyi műhelyében és laborjában „éjszakáznak", hogy bemutathassák kísérleteiket, kutatásaikat a fémekkel, a műanyagokkal, az elektromossággal, a lézerrel. Kiderül, hogy meg lehet-e verni játékban a matematikusokat, szkennelhetjük-e a kezünket, mitől jó a HDR technika a fotózásban és hogy mi a titka a járműépítő csapatok sikerének. Először hirdet a kar „egyéjszakás" tanfolyamot a weblapkészítés iránt érdeklődőknek teljesen kezdő és haladó szinten is (ehhez a korlátozott férőhely miatt jelentkezésre van szükség). Először lesz látható az a különleges kamera, amely 1 mp alatt több ezer felvételt készít, így nagy sebességgel zajló történések (pl. robbanások) is megfigyelhetők.

A Tanítóképző Főiskolai Karon bebizonyítják, hogy minden ember lehet művész és minden virág lehet művészet. Először mutatja be a kar azt az infrakamerás szemmozgás-vizsgáló készüléket, amelynek a segítségével az olvasási képességek is felmérhetők. A látogatók szert tehetnek mágikus alapismeretekre és elsősegély-nyújtási fogásokra is. Az is kiderül, milyen óvodásnak lenni Kínában és milyenek az anyák-banyák a tündérmesékben. A mindenkinek ajánlható önismereti játékokra és a vállalkozó kedvű szülőket és pedagógusokat váró élménypedagógiai foglalkozásra előzetes regisztráció szükséges. A csillagvizsgáló szintén előzetes bejelentkezéssel látogatható, a csillagászati előadások viszont regisztráció nélkül este hattól végkimerülésig tartanak.

A homokbányai Tudósház is megnyitja kapuit ezen az éjszakán. Milyen az igazi lézerkard, átok vagy áldás a véletlenszerűség, hogyan működik a hipnózis: ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak a látogatók. A fizika-show-val a fizika lenyűgöző törvényszerűségei, a homokbányai sétán pedig a múlt árnyai elevenednek meg. Bemutatkoznak a KEFO junior kutatók, és gyorsulási futamokat mennek a hallgatók elektromobiljai. Diavetítés, activity, tudományos puhatolózás és lézer pointeresek találkozója is szerepel a programban a főiskola Tudósházában.

A KECSKEMÉTI FŐISKOLA PROGRAMJAI
Valamennyi program ingyenes. Bővebb információ a főiskola programjairól is és jelentkezés a regisztrációköteles programokra a rendezvény központi honlapján.

Partnereink

Délalföldi Kertészek Szövetkezete

Déli Orom Kft.

FRUX MEZŐGAZDASÁGI TERMELŐ, KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT.

GLADIOLUS-FRUCHT KFT.

Sauska-Tokaj Kft.

ÁRPÁD-AGRÁR ZRT.

BÁCS-ZÖLDÉRT ZRT.

Bio-Fungi Termelő és Kereskedelmi Kft.

CSANÁDI SZŐLŐBIRTOK

UNIVER Product Zrt.

ZKI Zrt.

PILZE - NAGY KFT.

HUNAPFEL MEZŐGAZDASÁGI KFT

Biocont Magyarország Kft.

Pullulo Faiskolai Kft.