NJE Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar

Kövess minket!

Gyengénlátó Változat

AZ AKG-BAN ÉRINTETT GAZDÁK TALAJ- ÉS NÖVÉNYVIZSGÁLATI KÖTELEZETTSÉGÉRŐL

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Tisztelt AKG-s gazdálkodók!

A 2020-ban lejáró támogatási szerződések meghosszabbítása 2021-re (és 2022-re) lehetségessé vált. Az 5 évnél nem régebbi talajvizsgálat eredményére alapozott tápanyag-gazdálkodási terv kötelező elkészíttetése a meghosszabbított évekre is érvényes. Annyit kell mindenképpen tudni, hogy akinek 2021-ben válik 5 évnél régebbivé a talajvizsgálati eredménye (a mintaleadás időpontja számít), annak 2021-ben, a meghosszabbítás évében nem kötelező újabb talajvizsgálatot végeztetnie. Fontos még, hogy akiknek 2017-től indult a támogatási időszak, rájuk az engedmény nem vonatkozik!

Aki vizsgáltat, annak az előírt talajvizsgálati típus: minimum szűkített körű, amely támogatott vállalta, annak bővített körű vizsgálat. Ezek díja laboratóriumunkban: szűkített: 3 800 Ft+ÁFA/minta, bővített: 4 800 Ft+ÁFA/minta.

A szőlő- és gyümölcsültetvénnyel érintett gazdálkodók figyelmébe ajánljuk levélanalízis tevékenységünket továbbra is. A vizsgálat díja 5 500 Ft + ÁFA/minta. Mintavételi tájékoztató a honlapunkon megtalálható, és a Megrendelőlap dokumentum a honlapunkról letölthető.

1. Kötelező talajvizsgálat: Az AKG-programban nyertes pályázók - bármely szántóföldi vagy ültetvény programban érintettek - az ötéves gazdálkodási időszakban (2016. január 1. és 2020. december 31. között, vagy 2017. január 1. és 2021. december 31. között), az ÁSzF szerint: "kötelesek a teljes támogatási időszak alatt minden évre vizsgálhatóan 5 évnél nem régebbi talajvizsgálati eredményekkel rendelkezni". A mérvadó a mintaleadás időpontja. A 2021-es, meghosszabbított évre az első bekezdésben leírtak érvényesek.

Fontos tudnivalók: A jelenlegi AKG-ciklus talajminta-vételezési módszere megegyezik a korábbiakéval, 5 hektáronként kell mintát venni, szántón 0-30 cm rétegből, ültetvényben 0-30, 30-60 cm rétegekből (bogyósoknál 0-20, 20-40 cm). Ebben a ciklusban is elvégezheti a termelő a mintavételt. A területek/minták szükséges adatai: blokkazonosító, táblasorszám, település, helyrajzi szám, terület mérete.

2. Ültetvényekre vonatkozó kötelező levélvizsgálat (annak a támogatottnak, aki ezt vállalta): Az érintett gazdálkodók évente kötelesek levélanalízist végeztetni akkreditált laboratóriumban. A fenti programokban a talaj- és levélvizsgálati eredmények alapján kell évente tápanyag-gazdálkodási tervet készíteni vagy készíttetni és végrehajtani.

Fontos tudnivalók: - A mintavételezést és a vizsgálatot szőlőben és gyümölcsösökben egyaránt évente egy alkalommal kell elvégezni, a mintavételek pontos időpontját a pályázat 5. sz. melléklete (Levélanalízis során betartandó követelmények) növényi fejlettségi állapotokhoz köti, naptári napokat nem ad meg (szőlőnél viszont már csak egy fejlettségi állapotban, teljes virágzásban lehet levélmintát leadni). Az egyetlen határidő: a levélmintákat legkésőbb tárgyév augusztus 31-ig le kell adni. A mintázás rendje alapvetően a talajminta-vételezéshez igazodik, az akkor egyben mintázott területekről kell egy mintát képezni, azonban itt kiemelten fontos, hogy különböző fajokat nem szabad egyben mintázni. A minimálisan vizsgálandó paraméterek: N, P, K, Ca, Mg, ajánlott továbbá a Na, Fe, Mn, Cu, Zn, B, Mo elemekre is elvégeztetni a vizsgálatot, az esetleges mikroelem-hiány kiszűrése érdekében. A levélminták szükséges adatai: blokkazonosító, táblasorszám, település, helyrajzi szám, terület mérete, faj, fajta. A letölthető dokumentumok részletesen tárgyalják a mintavételezések módszerét. Sikeres gazdálkodást kívánunk! A laboratórium vezetősége. Kecskemét, 2021. január 4. Forrás: https://www.palyazat.gov.hu.”

Partnereink

Délalföldi Kertészek Szövetkezete

Déli Orom Kft.

FRUX MEZŐGAZDASÁGI TERMELŐ, KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT.

GLADIOLUS-FRUCHT KFT.

Sauska-Tokaj Kft.

ÁRPÁD-AGRÁR ZRT.

BÁCS-ZÖLDÉRT ZRT.

Bio-Fungi Termelő és Kereskedelmi Kft.

CSANÁDI SZŐLŐBIRTOK

UNIVER Product Zrt.

ZKI Zrt.

PILZE - NAGY KFT.

HUNAPFEL MEZŐGAZDASÁGI KFT

Biocont Magyarország Kft.

Pullulo Faiskolai Kft.