NJE Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar

Kövess minket!

Gyengénlátó Változat

ERASMUS+ szakmai út Castelo Branco-ban

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Dr. Vojnich Viktor, a Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar adjunktusa 2018 márciusában az ERASMUS+ program keretén belül Portugáliában, Castelo Branco városában töltött öt napot. Az ERASMUS program kiváló lehetőséget nyújt a különböző felsőoktatási intézmények közötti szakmai és tudományos kapcsolatok kiépítésére és ápolására.

Az úti beszámoló részleteit a továbbiakban olvashatják.

Dr. Vojnich Viktor, a Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar adjunktusa 2018 márciusában az ERASMUS+ program keretén belül Portugáliában, Castelo Branco városában töltött öt napot. Az ERASMUS program kiváló lehetőséget nyújt a különböző felsőoktatási intézmények között a szakmai és tudományos kapcsolatok kiépítésére és ápolására. Az úti beszámoló részleteit a továbbiakban olvashatják:

„Castelo Branco város Portugáliában, a fővárostól 230 kilométerre észak-nyugatra, fekszik. Előadásaimat az IPCB (Instituto Politécnico de Castelo Branco) Intézmény Mezőgazdasági Karán tartottam, 2018. március 12-16. között.

A Castelo Branco Politechnikai Intézetet 1980-ban alapították. Az Egyetemnek 6 Kara van: Mezőgazdasági Kar; Művészeti Kar; Tanítói Kar; Műszaki Kar; Egészségügyi Kar; Gazdálkodási Kar. Mind a hat kar a 40 ezer lakosú Castelo Branco városában található. Az egyetemen körülbelül 3.000 hallgató tanul a 29 BSc. és 20 MSc. szakokon. Doktori iskolája nincsen az intézménynek.

A Mezőgazdasági Kar tangazdaságát Prof. Dr. Paulo Gomes mutatta meg nekem. Az intézmény tangazdaságát nagy részben az olíva olajfák fedték le, de emellett állattenyésztéssel is foglalkoznak, mégpedig juh-, ló- és szarvasmarha tenyésztéssel.

Az ERASMUS+ út mind szakmailag, mind kapcsolatépítés szempontjából hasznosnak bizonyult. Véleményem szerint a portugál egyetemen tett látogatás hozzájárul az intézményünk közötti kapcsolat erősítéséhez, illetve bővítéséhez. A Castelo Branco Egyetem és az NJE-KVK között ERASMUS+ megállapodás van, ezáltal a partnerintézmény programban mind a portugál fél, mind a Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar oktatói és hallgatói is részt vehetnek, ily módon a szakmai tapasztalataikat és tudásukat fejleszthessék a portugál felsőoktatási intézményben és a karunkon is.”

Partnereink

Délalföldi Kertészek Szövetkezete

Déli Orom Kft.

FRUX MEZŐGAZDASÁGI TERMELŐ, KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT.

GLADIOLUS-FRUCHT KFT.

Sauska-Tokaj Kft.

ÁRPÁD-AGRÁR ZRT.

BÁCS-ZÖLDÉRT ZRT.

Bio-Fungi Termelő és Kereskedelmi Kft.

CSANÁDI SZŐLŐBIRTOK

UNIVER Product Zrt.

ZKI Zrt.

PILZE - NAGY KFT.

HUNAPFEL MEZŐGAZDASÁGI KFT

Biocont Magyarország Kft.

Pullulo Faiskolai Kft.