NJE Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar

Kövess minket!

Gyengénlátó Változat

"MAGYAR PAPRIKA NAPJA" RENDEZVÉNY A PAE KERTÉSZETI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI KARON

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

2016. augusztus 26-án került megrendezésre az V. Magyar Paprika Napja a Pallasz Athéné Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Karán. Az eseményről készült összefoglaló műsort az alábbi linken tekinthetik meg.

Magyar Paprika Napja összefoglaló

 "Rekordszámú érdeklődő részvételével zajlott az idei Magyar Paprika Napja, melynek a Pallasz Athéné Egyetem Kertészeti Kara adott otthont. Közel háromszázan voltak kíváncsiak a hazai paprikatermesztési technológiákra. A termelőknek ugyanis fel kell készülniük a 2020 utáni uniós támogatás megvonására.

ermesztéstechnológia, növényvédelmi feladatok korszerűsítése, paprikafajták értékelése, kutatási eredmények a szabadföldi paprikatermesztésben. Ezek voltak a központi témák az idei Magyar Paprika Napja rendezvénynek. A háttéripari cégek bemutatták a csúcstechnológiákat is, melyek versenyképesség segítségére lesznek.

- Óriási verseny van nem csak a paprika, hanem az egész kertészeti kultúrában. Magyarországnak most durván egy 4-5 éve van arra, hogy a hatékonyságát olyan szintre tudja emelni, hogy versenyképes legyen majd 2020 után amikor jelentős uniós támogatások fognak megszűnni – mondta Ledó Ferenc, a FruitVeb Hungary elnöke.

Az időjárás idén sokszor nem kedvezett a termelésnek, de a paprikát mégis stabilan jó áron lehetett értékesíteni.

- Én erős paprikát termelek az utóbbi időben korábban fehér paprikát is termeltem. Azt mondom, hogy az idei év növényvédelmileg adott leginkább kihívásokat a termelőknek illetve az időjárás okozott sokszor nehézséget a nagyon változékony esős, napsütéses illetve nagyon nagy hőmérséklet-ingadozásokkal egybevetve – jelentette ki Gulyás János termelő.

A Pallasz Athéné Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Karán tavaly óta duális képzés keretében tanulhatnak a jövő szakemberei.

- Azt gondoljuk, hogy a mezőgazdaság és azon belül a kertészet egy biztos megélhetést jelent a hallgatók számára. Nem csak vállalkozóként, hanem az utóbbi évben, a tavalyi évtől kezdve egy duális jellegű képzés is elindult. Ez azt jelenti, hogy a cégeknél a hallgatók gyakorlatot töltenek el, megszerzik a szakmai tapasztalatot és utána cégnél neves beosztást tudnak kapni nem kevés fizetésért – állapította meg Prof. Dr. Ferencz Árpád, a Pallasz Athéné Egyetem Kertészeti Kar dékánja.

A Pallasz Athéné Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési karán a Magyar Paprika Napja konferenciát 30 kiállítóval és 300 érdeklődővel tartották meg, ami rekordnak számít a rendezvény életében."

/forrás: hiros.hu - 2016. 08. 27./


„Magyar Paprika Napja” 2016

/Kurca Televízió - Agrárpercek/

Információk

Partnereink

Délalföldi Kertészek Szövetkezete

Déli Orom Kft.

FRUX MEZŐGAZDASÁGI TERMELŐ, KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT.

GLADIOLUS-FRUCHT KFT.

Sauska-Tokaj Kft.

ÁRPÁD-AGRÁR ZRT.

BÁCS-ZÖLDÉRT ZRT.

Bio-Fungi Termelő és Kereskedelmi Kft.

CSANÁDI SZŐLŐBIRTOK

UNIVER Product Zrt.

ZKI Zrt.

PILZE - NAGY KFT.

HUNAPFEL MEZŐGAZDASÁGI KFT

Biocont Magyarország Kft.

Pullulo Faiskolai Kft.