NJE Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar

Kövess minket!

Gyengénlátó Változat

IPA pályázati támogatást nyert a Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

A Pallasz Athéné Egyetem és a szerb Ecovojvodina intézmények között együttműködés jött létre az Interreg-IPA CBC Magyarország–Szerbia Együttműködési Program (HUSRB/1602) keretében. A projekt címe „A természet védelme az invazív növényfajoktól” (Nature Protection from Invasive Plant Species). Ezt a pályázatot az Együttműködési Program monitoring bizottsága elfogadta. A projekt 2018-tól 20 hónapon keresztül biztosít támogatást, ezáltal a program megvalósítása környezet- és természetvédelmi szempontból számos lehetőséget biztosít karunk számára is.

Az invazív (nem őshonos, tájidegen) növényfajok pl. parlagfű, selyemkóró agresszíven és nagy tömegben terjednek, tűrőképességük, szaporodó- és terjedőképességük révén elfoglalják a természetes vagy az ember által létrehozott élőhelyeket, ökológiai, gazdasági, egészségi károkat okoznak és nem ismernek országhatárt. Az Európai Unió ezért támogatja azokat a programokat, melyek ezen káros fajok visszaszorítását tűzik ki célul. Így látott napvilágot a kecskeméti Pallasz Athéné Egyetem és a szerb Ecovojvodina intézmények közötti együttműködés az Interreg-IPA CBC Magyarország–Szerbia Együttműködési Program (HUSRB/1602) keretében. A projekt címe „A természet védelme az invazív növényfajoktól” (Nature Protection from Invasive Plant Species). Ezt a pályázatot az Együttműködési Program monitoring bizottsága elfogadta. A projekt időtartama: 2018. január 1- 2019. szeptember 29. (20 hónap), a projekt költségvetése 294 808,26 EURO (9,17% önrész, 5,82% nemzeti támogatás és 84,99% EU támogatás).

A program célcsoportjai a mezőgazdasági termelők, nemzeti parkok, kutatók, diákok, akik Szabadkán, Magyarkanizsán, Újvidéken és Kecskeméten szimpóziumok alkalmával ismerkednek meg az Ambrosia artemisiifolia káros hatásaival és a védekezés módjairól. A határon innen és túl felmérésre kerülnek a fertőzött területek, a talajok magszennyezettsége, több helyszínen folyamatosan mérésre kerül a levegő pollenkoncentrációja, Szerbiában és Magyarországon 4 természetvédelmi területen folyik majd mechanikai, kémiai és biológiai gyomírtás. A Pallasz Athéné Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Karán Dr. Pölös Endre több évtizede kutatja az invazív növényfajok visszaszorításának lehetőségeit és kidolgozott egy biológiai gyomírtási technológiát, mely a programban alkalmazásra is kerül. Tevékenységével nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ez a projekt létrejöhessen.

Partnereink

Délalföldi Kertészek Szövetkezete

Déli Orom Kft.

FRUX MEZŐGAZDASÁGI TERMELŐ, KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT.

GLADIOLUS-FRUCHT KFT.

Sauska-Tokaj Kft.

ÁRPÁD-AGRÁR ZRT.

BÁCS-ZÖLDÉRT ZRT.

Bio-Fungi Termelő és Kereskedelmi Kft.

CSANÁDI SZŐLŐBIRTOK

UNIVER Product Zrt.

ZKI Zrt.

PILZE - NAGY KFT.

HUNAPFEL MEZŐGAZDASÁGI KFT

Biocont Magyarország Kft.

Pullulo Faiskolai Kft.