NJE Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar

Kövess minket!

Gyengénlátó Változat

SZERB-MAGYAR KÖZÖS KUTATÁSI PROGRAM INDULT A HÁZ KÖRÜLI KISGAZDASÁGOK FEJLESZTÉSÉRE

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

SZERB-MAGYAR KÖZÖS KUTATÁSI PROGRAM INDULT A HÁZ KÖRÜLI KISGAZDASÁGOK FEJLESZTÉSÉREKözös pályázatot nyújtott be a Novi Sad-i Szántóföldi és Zöldségnövény-termesztési Kutatóintézet és a Kecskeméti Főiskola Kertészeti Főiskolai Kara a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programban.  Az egyéves projektet, amely a kisgazdaságok fejlesztését tűzte ki célul, közös kecskeméti konferenciával kezdték.

A kutatás három részből áll: egy kertészeti kutatásból, egy agrár-közgazdasági valamint egy vidékfejlesztési részből. A FarmAddInc című egyéves projekt célja, hogy kutatási eredményeivel segítséget nyújtson a vidéki lakosságnak a ház körüli kisgazdaságok fejlesztéséhez, ami az önellátás mellett jövedelemszerzési lehetőséget is jelent a gazdálkodóknak.  A kutatók abból indultak ki, hogy a vidéken élők – sajnálatos módon – egyre kevésbé hasznosítják portáikat arra, hogy akár saját maguk ellátására, akár értékesítésre zöldséget termeljenek.

A kutatás eredményeivel a programban részt vevők azt szeretnék bemutatni, hogy megfelelő munka- és időbefektetéssel milyen jövedelemszerzési és kiadáscsökkentési lehetőségek vannak egy ház körüli kisgazdaságban. Mit és hogyan érdemes termelni, hogy a bevételeket növelhessék és környezetbarát módon hasznosíthassák értékes természeti erőforrásunkat, a földet: erre is választ kaphatnak majd a gazdálkodók.

Mindkét országban kialakítanak egy mintaterületet, ahol egész évben végigkísérhető lesz mind a szabadföldi, mind a fóliasátor alatti termesztés minden lépése. A projekt különböző fázisaiban összesen öt bemutatót tartanak, amelyek lehetőséget adnak a gyakorlati ismeretátadásra. A kutatók ajánlásai és útmutatói elektronikusan és nyomtatott formában is megjelennek majd, hogy mind Szerbiában, mind Magyarországon minél több érdeklődőt elérhessenek.

Partnereink

Délalföldi Kertészek Szövetkezete

Déli Orom Kft.

FRUX MEZŐGAZDASÁGI TERMELŐ, KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT.

GLADIOLUS-FRUCHT KFT.

Sauska-Tokaj Kft.

ÁRPÁD-AGRÁR ZRT.

BÁCS-ZÖLDÉRT ZRT.

Bio-Fungi Termelő és Kereskedelmi Kft.

CSANÁDI SZŐLŐBIRTOK

UNIVER Product Zrt.

ZKI Zrt.

PILZE - NAGY KFT.

HUNAPFEL MEZŐGAZDASÁGI KFT

Biocont Magyarország Kft.

Pullulo Faiskolai Kft.