NJE Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar

Kövess minket!

Gyengénlátó Változat

AZ AKG-BAN ÉRINTETT GAZDÁK TALAJ- ÉS NÖVÉNYVIZSGÁLATI KÖTELEZETTSÉGÉRŐL

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

AZ AKG-BAN ÉRINTETT GAZDÁK TALAJ- ÉS NÖVÉNYVIZSGÁLATI KÖTELEZETTSÉGÉRŐL

Tisztelt AKG-s gazdálkodók!

Az aktuális talajminta leadási időpont: 2016. január 1. és 2016. december 31. között van érvényben. Az előírt talajvizsgálati típus: minimum szűkített körű, amely támogatott vállalta, annak bővített körű vizsgálat. Ezek díja laboratóriumunkban: szűkített: 3 600 Ft+ÁFA/minta, bővített: 4 600 Ft+ÁFA/minta.

A szőlő- és gyümölcsültetvénnyel érintett gazdálkodók figyelmébe ajánljuk levélanalízis tevékenységünket 2016-ban is. A vizsgálat díja 5 500 Ft + ÁFA/minta. Mintavételi tájékoztató és megrendelőlap honlapunkról letölthető.

Az új AKG-ban érintett gazdálkodók talaj- és növényvizsgálati kötelezettsége:

1. Kötelező talajvizsgálat: A harmadik AKG-programban nyertes pályázók - bármely szántóföldi vagy ültetvény programban érintettek - az ötéves gazdálkodási időszakban (2016. január 1. és 2020. december 31. között), az ÁSzF szerint: "kötelesek a teljes támogatási időszak alatt minden évre vizsgálhatóan 5 évnél nem régebbi talajvizsgálati eredményekkel rendelkezni", vagyis pl. az első évben (2016) valamennyi AKG-s területről talamintát kell venni és vizsgáltatni. Amennyiben egy adott terület esetében a korábbi talajvizsgálat eredménye (a minta laboratóriumba történő leadásától számítva) a támogatási időszak alatt válik 5 évnél régebbivé, arrról a területről újra mintát kell leadni, ezúttal is akkreditált laboratóriumba.

Fontos tudnivalók: A harmadik AKG-ciklus talajmintavételezési módszere megegyezik a korábbiakéval, 5 hektáronként kell mintát venni, szántón 0-30 cm rétegből, ültetvényben 0-30, 30-60 cm rétegekből (bogyósoknál 0-20, 20-40 cm). Ebben a ciklusban is elvégezheti a termelő a mintavételt. A mintákat legkésőbb 2016. december 31-ig kell akkreditált laboratóriumba leadni. A területek/minták szükséges adatai: blokkazonosító, táblasorszám, település, helyrajziszám, terület mérete. Aki a 2017. évi tápanyag-utánpótlási terveket már a friss vizsgálati eredmények alapján akarja elkészíteni/elkészíttetni, annak figyelnie kell arra, hogy a 2017. évi tápanyag-utánpótlási terveket 2016. szeptember 30-ig meg kell szerezni.

2. Ültetvényekre vonatkozó kötelező levélvizsgálat (annak a támogatotnak, aki ezt vállalta): Az érintett gazdálkodók évente kötelesek levélanalízist végeztetni akkreditált laboratóriumban. A fenti programokban a talaj- és levélvizsgálati eredmények alapján kell évente tápanyag-gazdálkodási tervet készíteni vagy készíttetni és végrehajtani.

Fontos tudnivalók: - A mintavételezést és a vizsgálatot szőlőben és gyümölcsösökben egyaránt évente egy alkalommal kell elvégezni, a mintavételek pontos időpontját a pályázat 5. sz. melléklete (Levélanalízis során betartandó követelmények) növényi fejlettségi állapotokhoz köti, naptári napokat nem ad meg (szőlőnél viszont már csak egy fejlettségi állapotban, teljes virágzásban lehet levélmintát leadni). Az egyetlen határidő: a levélmintákat legkésőbb tárgyév augusztus 31-ig le kell adni. A mintázás rendje alapvetően a talajminta-vételezéshez igazodik, az akkor egyben mintázott területekről kell egy mintát képezni, azonban itt kiemelten fontos, hogy különböző fajokat nem szabad egyben mintázni. A minimálisan vizsgálandó paraméterek: N, P, K, Ca, Mg, ajánlott továbbá a Na, Fe, Mn, Cu, Zn, B, Mo elemekre is elvégeztetni a vizsgálatot, az esetleges mikroelem-hiány kiszűrése érdekében. A levélminták szükséges adatai: blokkazonosító, táblasorszám, település, helyrajziszám, terület mérete, faj, fajta. A letölthető dokumentumok részletesen tárgyalják a mintavételezések módszerét. Sikeres gazdálkodást kívánunk! A laboratórium vezetősége. Kecskemét, 2016. április 25. Forrás: https://www.palyazat.gov.hu.

illusztráció: www.indiacom.com

Partnereink

Délalföldi Kertészek Szövetkezete

Déli Orom Kft.

FRUX MEZŐGAZDASÁGI TERMELŐ, KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT.

GLADIOLUS-FRUCHT KFT.

Sauska-Tokaj Kft.

ÁRPÁD-AGRÁR ZRT.

BÁCS-ZÖLDÉRT ZRT.

Bio-Fungi Termelő és Kereskedelmi Kft.

CSANÁDI SZŐLŐBIRTOK

UNIVER Product Zrt.

ZKI Zrt.

PILZE - NAGY KFT.

HUNAPFEL MEZŐGAZDASÁGI KFT

Biocont Magyarország Kft.

Pullulo Faiskolai Kft.