NJE Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar

Kövess minket!

Gyengénlátó Változat

ÚJABB PARLAGFŰÍRTÁSI SIKEREK A NEUMANN JÁNOS EGYETEM KERTÉSZETI ÉS VIÉKFEJLESZTÉSI KARON

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

A Neumann János Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar 2017-ben sikeresen pályázott egy határon átnyúló, ún. INTERREG –IPA pályázat keretében az inváziós növényfajok elleni védekezés megvalósítására.

. A pályázatban az egyetemen a Kertészeti év Vidékfejlesztési Kar és a vajdasági Tartományi Településrendezési és Környezetvédelmi Titkársággal konzorciumi pályázatban vállalja az agresszív, ún. invazív gyomnövények visszaszorítását.  Ez az együttműködés összesen 284 ezer euró pályázati támogatást élvez, amelyből az alábbi nemes vállalásokat nemes partnerek a határ mindkét oldalán szeretnék megvalósítani 2019. szeptember 29-ig:

- környezeti kockázatok csökkentése

- klímaváltozás hatásainak megelőzése

- az inváziós fajok elleni közös tevékenységek végrehajtása a természetvédelmi területen

- jobb ökológiai állapotok teremtése a lakosság biztonságosabb környezetének biztosítására

A téma fontosságát az is alátámasztotta, hogy a rendezvényt neves közéleti személyek  nyitották meg: Finta Zita kancellár, Gál József Kecskemét város alpolgármestere, Vladimir Galic tartományi miniszteri biztos, Raush Sándor Bács-Kiskun megyei közgyűlés alelnöke. Több mint 120 résztvevő tisztelte meg a nyitó konferenciát: gazdálkodók, környezetvédelmi szakemberek, oktatók, hallgatók. Az eseményt nagy érdeklődéssel követte a sajtó is, amelyről a Petőfi Népe, a Baon.hu  és a Kecskeméti TV is részletesen beszámolt.

A program szakmai vezetője dr. Pölös Endre főiskolai docens mind a nyitókonferencián, mind a Kecskeméti TV-ben színvonalas előadás, illetve nyilatkozatot tett.

Ezúton gratulálunk a pályázóknak, az érintett Kertészeti és Vidékfejlesztési Karnak és a pályázatban részt vevő kollégáknak!

Partnereink

Délalföldi Kertészek Szövetkezete

Déli Orom Kft.

FRUX MEZŐGAZDASÁGI TERMELŐ, KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT.

GLADIOLUS-FRUCHT KFT.

Sauska-Tokaj Kft.

ÁRPÁD-AGRÁR ZRT.

BÁCS-ZÖLDÉRT ZRT.

Bio-Fungi Termelő és Kereskedelmi Kft.

CSANÁDI SZŐLŐBIRTOK

UNIVER Product Zrt.

ZKI Zrt.

PILZE - NAGY KFT.

HUNAPFEL MEZŐGAZDASÁGI KFT

Biocont Magyarország Kft.

Pullulo Faiskolai Kft.